We learn something every day, and lots of times it’s that what we learned the day before was wrong. —Bill Vaughan

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

"Ζωντανεύει" ο διατραπεζικός δανεισμός

Richard Milne (Λονδίνο)

Ο διατραπεζικός δανεισμός αυξήθηκε στις αρχές του έτους για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers σε μια ένδειξη ότι λήγει η ανατροπή της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, που εκδηλωνόταν επί δύο χρόνια.

Οι τράπεζες με διεθνείς δραστηριότητες αύξησαν τον δανεισμό εκτός των εθνικών ορίων τους κατά 700 δισ. δολ. ή 2,1%, στα 33.400 δισ. δολ. στο α΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Bank for International Settlements, η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, όπως αποκαλείται.

Η κάθετη πτώση στον διεθνή δανεισμό στις αγορές, μετά την κρίση του φθινοπώρου του 2008, προκάλεσε ανησυχίες για την οικονομική παγκοσμιοποίηση, καθώς οι τράπεζες σε όλο τον δανεισμό έκοβαν τις παγκόσμιες πιστώσεις και επικεντρώνονταν μόνο στις εθνικές τους αγορές.

"Η αποκατάσταση των ισολογισμών στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί", δήλωσε ο κ. Huw van Steenis, τραπεζικός αναλυτής στη Morgan Stanley. "Το κύριο χαρακτηριστικό του α΄ εξαμήνου του έτους ήταν η πιστωτική ανάκαμψη στη βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ".

Η ανάκαμψη στον διακρατικό διατραπεζικό δανεισμό είναι η πρώτη αύξηση που εμφανίζεται στα στοιχεία της BIS από το γ΄ τρίμηνο 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman, και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατακόρυφη αύξηση του ξένου δανεισμού προς τη Βρετανία και τις αναδυόμενες αγορές.  

Ειδικά για τις δεύτερες, παρατηρήθηκε επέκταση της τάξης των 113 δισ. δολ., που ήταν ισχυρότερη από την άνοδο των προηγούμενων εννέα μηνών. Ο ξένος δανεισμός προς την Κίνα αυξήθηκε σχεδόν 25% ή 42 δισ. δολ., ενώ μεγάλες αυξήσεις παρατηρήθηκαν προς την Ινδία, την Ταϊβάν και την Ινδονησία.
Επιπλέον, τα ξένα δάνεια προς Βρετανούς πολίτες αυξήθηκαν κατά 217 δισ. δολ. ή 3,5%, καθώς οι ξένες τράπεζες συμπλήρωσαν το κενό που άφησε η συρρίκνωση των ισολογισμών των εγχώριων οίκων.

Ο εγχώριος δανεισμός παρέμεινε υποτονικός τους τελευταίους μήνες στις περισσότερες δυτικές οικονομίες, με εξαίρεση τη Γαλλία. Ο ξένος δανεισμός προς την ευρωζώνη και την ανατολική Ευρώπη συνέχισε να μειώνεται, ενώ αυξήθηκε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή πάντως η τελευταία τάση πιθανόν να οφείλεται στις αλλαγές στους λογιστικούς κανόνες που εισήχθησαν τον Ιανουάριο και υποχρέωσαν πολλές αμερικανικές τράπεζες να επαναφέρουν εκτός ισολογισμού ενεργητικά στα βιβλία τους.

euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου