We learn something every day, and lots of times it’s that what we learned the day before was wrong. —Bill Vaughan

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

«Ακρογωνιαίος λίθος» κεφαλαιακής επάρκειας

Σε αυστηρότερους διεθνείς κανονισμούς για την κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών συμφώνησαν χθες κεντρικοί τραπεζίτες και ρυθμιστικές αρχές, όμως θα διατηρήσουν τους επενδυτές σε αγωνία έως και την Κυριακή οπότε αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση. 
 Η Επιτροπή της Βασιλείας ολοκλήρωσε τη χθεσινή της συνάντηση με συστάσεις για την ποσότητα του επιπλέον κεφαλαίου που θα πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες σε μελλοντικές κρίσεις, προκειμένου να απαλλαγούν οι κυβερνήσεις από το έργο διάσωσης τραπεζών στην επόμενη κρίση, όπως ανέφερε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
Επίσης, συμφωνήθηκε να καθοριστούν υψηλότερες προδιαγραφές για την ποιότητα του κεφαλαίου που οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν στο μέλλον.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής γνωστοποίησε ότι δεν θα γινόταν χθες καμία ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δεδομένου ότι οι συστάσεις που έγιναν θα σταλούν στην Εποπτική Ομάδα, της οποίας προεδρεύει ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και η οποία θα συγκληθεί την Κυριακή στη Βασιλεία.
Η γνωστή ως «Βασιλεία ΙΙΙ» μεταρρύθμιση αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» των μέτρων που υιοθέτησε ο πλανήτης για να αντιμετωπίσει την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση και η επικύρωσή της από το εποπτικό σώμα της Βασιλείας θα ανοίξει το δρόμο για την τελική της έγκριση από τη σύνοδο κορυφής του G20 το Νοέμβριο.
Η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», επικαλούμενη προσχέδιο της ολοκληρωμένης δέσμης κανονισμών, αποκάλυψε προχθές ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 9%, περιλαμβανομένου και ενός επιπλέον κεφαλαίου «ασφαλείας» 3%. Η Γερμανία συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, ούτως ώστε οι τράπεζές της να μη χρειαστούν να σπεύσουν άμεσα σε άντληση τεράστιων ποσοτήτων κεφαλαίου.
«Θέλουμε πιο αυστηρούς κανονισμούς, όμως ο χρηματοπιστωτικός τομέας μας θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίζει να διεκπεραιώνει τις δραστηριότητές του», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αναλυτές και ρυθμιστικές αρχές, από την πλευρά τους, ανέμεναν ότι τα νέα επίπεδα για το βασικό δείκτη Τier 1 θα ήταν γύρω στο 6%, με ένα ποσοστό επιπλέον κεφαλαίου τουλάχιστον 2%. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου