We learn something every day, and lots of times it’s that what we learned the day before was wrong. —Bill Vaughan

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Η Βασιλεία ΙΙΙ φέρνει αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες 4-5 δις ευρώ - Στο 9% το tier1;

07/09/10

(upd)Οι αυξήσεις κεφαλαίου ή γενικότερα οι κεφαλαιακές ενισχύσεις έστω και μέσω ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές είναι μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της Βασιλείας ΙΙΙ.
Εκτιμάται ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα χρειασθούν 150 δις ευρώ άρα από το Φθινόπωρο έως το 2011 θα υπάρξουν στην Ευρώπη πλήθος αυξήσεων κεφαλαίου και κεφαλαιακές ενισχύσεις...
Οι ελληνικές τράπεζες όπως έδειξαν τα πρόσφατα stress tests διαθέτουν σχετικά ικανοποιητικά tier 1 ωστόσο θα πρέπει να επιστρέψουν 4 δις ευρώ στο κράτος από τις αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές. Μάλιστα αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι το tier 1 στις τράπεζες θα αναπροσαρμοστεί και το κατώτερο όριο  θα βρίσκεται στο 9% τότε είναι προφανές ότι για όλες τις ελληνικές τράπεζες θα τεθεί όχι υποθετικά αλλά πρακτικά κεφαλαιακό ζήτημα.
Άρα εκ των πραγμάτων οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου ή ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές.
Η Εθνική χρειάζεται αύξηση άνω των 500 εκατ η Alpha και η Eurobank από 1 δις ευρώ η Πειραιώς πάνω από 1 δις ευρώ λόγω και των σχεδίων για εξαγορές η ΑΤΕ πάνω από 700 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια.
Άρα δεν είναι μόνο τα προβλήματα ρευστότητας τα οποία είναι πολλά και σύνθετα αλλά εγείρεται και κεφαλαιακό ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι κεφαλαιακές ενισχύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο για να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2011.
Ωστόσο για να πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου χρειάζονται οι χρηματιστηριακές προϋποθέσεις και ταυτόχρονα διαθέσιμους επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια σε νέα εγχειρήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου