We learn something every day, and lots of times it’s that what we learned the day before was wrong. —Bill Vaughan

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ποιός έχει σειρά στην κρίση χρέους;

Ξεκίνησε ως χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, εξελίχθηκε ως κρίση χρέους στην Ευρώπη και οδηγείται σε νομισματική κρίση στην Ιαπωνία. Το «κύμα» δείχνει ότι κινείται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του πλανήτη, με τους αναλυτές και ερευνητές να προσπαθούν να εκτιμήσουν ποιά θα είναι η συνέχεια.
Κι ενώ η πλειονότητα των αναλυτών φαίνεται να βλέπει μεσοπρόθεσμα, έρχεται ο διάσημος στρατηγικός αναλυτής της ιαπωνικής Wakabayashi FX Associates, Eishi Wakabayashi, να δείξει τις ΗΠΑ για δεύτερη φορά θύμα του «κύματος». Ο Eishi Wakabayashi, είχε προβλέψει και το 1995 ότι το γιεν θα φτάσει σε ιστορικά υψηλά έναντι του αμερικανικού νομίσματος, όπως άλλωστε και έγινε.

Ο Wakabayashi εξέφρασε στην ουσία τις ανησυχίες του για την πορεία του αμερικανικού ελλείμματος, γεγονός που θεωρεί ότι θα προκαλέσει πανικό στις αγορές, ενισχύοντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και πιέζοντας εκ νέου το δολάριο χαμηλότερα. Φέτος, η μείωση σε ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ, δείχνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει κερδίσει μέρος του momentum της. Ωστόσο, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ζήσει τη δικιά της κρίση χρέους από τον επόμενο Οκτώβριο μέχρι το 2012. Μάλιστα, βλέπει το δολάριο στα 74 γιεν μέχρι το Φεβρουάριο του 2012.
Τα πιο κοινά επιχειρήματα στην πιθανότητα αποσταθεροποίησης της οικονομίας των ΗΠΑ είναι: 1) η κινητοποίηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ενεργοποιώντας ένα ακόμα πακέτο βοήθειας τύπου TARP για τις αμερικανικές τράπεζες, 2) το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προτίθεται να ανοίξει εκ νέου τις στρόφιγγες της ρευστότητας με την αγορά (και πάλι) κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, και 3) η δυνατότητα να τυπώνουν οι ΗΠΑ ένα νόμισμα στο οποίο αποτιμάται το χρέος της χώρας διεθνώς.
Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ επίσης από 37% του ΑΕΠ πριν την κρίση (οικονομικό έτος 2007) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 60% του ΑΕΠ το 2010 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Morgan Stanley (επίπεδα που υπολείπονται ιστορικά μόνο την περίοδο που ακολούθησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), ενώ σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις θα φθάσει το 87% του ΑΕΠ το 2020.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου