We learn something every day, and lots of times it’s that what we learned the day before was wrong. —Bill Vaughan

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

«Ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός αποτελεί στρέβλωση του αυθεντικού»

Συνέντευξη στο naftemporiki.gr του ειδικού συμβούλου του Σαρκοζί, Ανρί Γκενό

Καταστροφικό χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Ανρί Γκενό, ειδικός σύμβουλος και λογογράφος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας στο naftemporiki.gr. Ο κ. Γκενό αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες, ωστόσο προσθέτει ότι «εφόσον ανακτηθεί η εμπιστοσύνη», θα μπορούσε «να βρεθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές ώστε να τακτοποιηθούν κάποια ληξιπρόθεσμα χρέη».
Ο κ. Ανρί Γκενό.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει «θαρραλέα» τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, αν και αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε συμβουλή. Εξηγεί γιατί η Γαλλία τάσσεται υπέρ της επιβολής νομικών και πολιτικών κυρώσεων, όπως η στέρηση του δικαιώματος ψήφου, στις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Τονίζει επίσης ότι η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων μιας χώρας δεν πρέπει να εξαντλείται στο τρέχον δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά να λαμβάνονται υπόψη και άλλα στοιχεία.
Μας μιλά ακόμα γι’ αυτό που ονομάζει «το τέλος του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού», τον οποίο θεωρεί στρέβλωση του αυθεντικού, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο «στον εισοδηματία και τον κερδοσκόπο και όχι στον εργαζόμενο και τον επιχειρηματία» και αντικαθιστώντας «το πνεύμα της επιχειρηματικότητας με το δόλωμα του κέρδους».
Έχετε μιλήσει στο παρελθόν για το τέλος του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Ποιο είναι αυτό το είδος καπιταλισμού και γιατί πιστεύετε ότι έχει λήξει;
«Καπιταλισμός είναι το όνομα που δίνουμε στον υλικό πολιτισμό της Δύσης περίπου από τον 14ο αιώνα. Είναι αδιαχώριστος από ένα όραμα για τον κόσμο, μία αντίληψη για τον άνθρωπο, την ολοκλήρωσή του, τη σωτηρία του. Ο καπιταλισμός πρέπει πάντα να ρυθμίζεται, να εξανθρωπίζεται, να κοινωνικοποιείται, αλλά πηγάζει από έναν ηθικό κώδικα της ανθρώπινης ελευθερίας, βούλησης και υπευθυνότητας. Ο καπιταλισμός δίνει αξία στην εργασία, την προσπάθεια, τη δημιουργικότητα, τον εφευρέτη, τον επιχειρηματία.
Ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός είναι μία στρέβλωση του αυθεντικού καπιταλισμού, που δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον εισοδηματία και τον κερδοσκόπο και όχι στον εργαζόμενο και τον επιχειρηματία, αντικαθιστά το πνεύμα της επιχειρηματικότητας με το δόλωμα του κέρδους, καταλύει την ιδιοκτησία. Αλλά όταν κανείς πια δεν γνωρίζει σε ποιον ανήκει τι, όταν όλος ο κόσμος παίζει με τα χρήματα των άλλων, δεν υπάρχει πλέον η ηθική της υπευθυνότητας. Όταν οι αμοιβές, τα κέρδη δεν έχουν πλέον καμία σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο κοινωνικό σύνολο, δεν υπάρχει πλέον ηθική. Όταν οι τιμές δεν αντανακλούν πλέον ούτε τη σχετική σπανιότητα, ούτε τη χρησιμότητα των αγαθών και των υπηρεσιών, όταν η αξία των επιχειρήσεων αλλάζει κάθε νανοδευτερόλεπτο, όταν το μέλλον δεν έχει πλέον καμία αξία γιατί το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι 15 ή 20%, δεν υπάρχει πλέον λογικός οικονομικός υπολογισμός.
Στο τέλος αυτού του συστήματος υπάρχει η οικονομική, οικολογική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Το 2008, ο κόσμος έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση και να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Ίσως χρειαστεί χρόνος επειδή τα συμφέρονται που διακυβεύονται είναι τεράστια και επειδή οι συνήθειες δύσκολα αλλάζουν. Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι αυτός ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός είναι αδιέξοδος και ότι υπάρχουν κάποια είδη συμπεριφοράς που η κοινή γνώμη δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο όσον αφορά τις αλλαγές και το ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να ξαναμπεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην υπηρεσία της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά αυτοί που νομίζουν ότι όλα μπορούν να αρχίσουν εκ νέου όπως παλιά, γελιούνται. Ο κόσμος θα αλλάξει είτε μέσω της συνεργασίας, είτε μέσω νέων κρίσεων. Αλλά θα αλλάξει».
Πιστεύετε ότι οι οίκοι αξιολόγησης είχαν ιδιαίτερη ευθύνη στην ελληνική κρίση;
«Η σοβαρότητα και το μέγεθος της κρίσης, που δεν άγγιξε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία και την Ισπανία και έβαλε σε κίνδυνο την ευρωζώνη, δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο στη βάση ενός οικονομικού προβλήματος αποκλειστικά ελληνικού, ακόμα κι αν αυτό ήταν πραγματικό. Η κερδοσκοπία έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο. Στις αγορές, όπου ο καθένας θέλει να αγοράσει ή να πουλήσει πρώτος, το παραμικρό μπορεί να οδηγήσει σε μία ξέφρενη κούρσα. Όταν ένας οίκος υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας, τότε οι αγορές αντιδρούν αυτομάτως υπερβολικά, κάτι που προκαλεί νέα υποβάθμιση και ούτω καθεξής. Όσο οι αγορές λειτουργούν έτσι, με τα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου, τις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις, την υπερβολική ρευστότητα, θα βρισκόμαστε στο έλεος κερδοσκοπικών σπιράλ εξαιρετικά επικίνδυνων, με τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσουν σοβαρά την πραγματική οικονομία. Η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα επείγει».
Πώς αξιολογείτε το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση; Τι θα συμβουλεύατε τον κ. Παπανδρέου;
«Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε θαρραλέα μέτρα και ευτυχώς η Ευρώπη επέδειξε την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, όπως η Γαλλία επιθυμούσε από την έναρξη της κρίσης. Αλλά δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να δώσει συμβουλές. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι μια μεγάλη Δημοκρατία και δεν έχει ανάγκη από κηδεμονία. Έχει ανάγκη να τη σέβονται και να τη στηρίζουν στη δοκιμασία, την οποία νομίζω περνάει με πολλή αξιοπρέπεια. Αν και επώδυνη, η κρίση μπορεί να είναι η ευκαιρία για την επίτευξη απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή και θα συρρικνώσουν τη μαύρη οικονομία ώστε οι εγχώριες αποταμιεύσεις να χρηματοδοτήσουν περισσότερες επενδύσεις, από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον της χώρας».
Οι γαλλικές τράπεζες είναι οι πλέον εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος. Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για τη Γαλλία;
«Αποκλείω την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που θα σήμαινε μία “μεταμφιεσμένη” χρεοκοπία. Στις παρούσες συνθήκες θα ήταν καταστροφική. Θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη στο χρέος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη και οπωσδήποτε και άλλες χώρες. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης στη χειρότερη στιγμή της κρίσης χρέους θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία δεύτερη πράξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης με τη μορφή παγκόσμιου κατακλυσμού. Αυτός είναι ο λόγος που η Γαλλία επιθυμεί μία άρρηκτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλλά εφόσον ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, το να βρεθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές ώστε να τακτοποιηθούν κάποια ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτό έχει να κάνει με μία λογική οικονομική διαχείριση που θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον όλων. Και το συμφέρον όλων, αρχίζοντας από αυτό των γαλλικών τραπεζών, είναι να ανακάμψει η Ελλάδα και να ξαναμπεί στο δρόμο της ευημερίας και της πλήρους απασχόλησης».
Υπό ποια έννοια θα πρέπει να ενισχυθεί μελλοντικά το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι είδους κυρώσεις προτείνει η Γαλλία; Είναι υπέρ της στέρησης του δικαιώματος ψήφου για τις χώρες που το παραβιάζουν;
«Η θέση της Γαλλίας είναι ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι μη εφαρμόσιμες και αντιφατικές: το να μπαίνουν πρόστιμα σε κράτη που έχουν υπερβολικό έλλειμμα σημαίνει ότι θα ανέβει το έλλειμμα. Αυτός είναι ο λόγος που η Γαλλία είναι υπέρ των νομικών ή πολιτικών κυρώσεων, όπως η προσωρινή στέρηση του δικαιώματος ψήφου. Η Γαλλία θα επιθυμούσε να υπάρχει περισσότερη οικονομική λογική στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Είναι ξεκάθαρο ότι ένα κοινό νόμισμα απαιτεί από κοινού δημοσιονομική πειθαρχία. Ωστόσο δεν μπορούμε να κοιτάζουμε το δημόσιο χρέος χωρίς να κοιτάζουμε το επίπεδο του χρέους των νοικοκυριών γιατί οι δυσκολίες των νοικοκυριών θα καταλήξουν μια μέρα στους δημόσιους λογαριασμούς. Ούτε μπορούμε να αναλύουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα μιας χώρας που δεν προχωράει σε διαρθρωτικές αλλαγές με τον ίδιο τρόπο που αναλύουμε αυτά μιας άλλης χώρας που προχωράει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό της σύστημα, αναδιάρθρωση της διοίκησης, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα και αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να κρίνουμε με τον ίδιο τρόπο τα οικονομικά στοιχεία ενός κράτους που προετοιμάζει το μέλλον με αυτούς ενός κράτους που ασφυκτιά υπό το βάρος της σπατάλης του παρελθόντος. Για να αναλύσουμε τα δημόσια οικονομικά στοιχεία, πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε μία πιο ευρεία μακροοικονομική προσέγγιση και να μην τα εξετάζουμε μόνο με βάση το τρέχον δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυτό προτείνει η Γαλλία».
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η επιμήκυνση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία: ποια είναι η απάντησή σας σε όσους κατηγορούν τη γαλλική κυβέρνηση ότι προχώρησε σε περιττούς συμβιβασμούς;
«Η γαλλική κυβέρνηση επέλεξε να διασώσει το συνταξιοδοτικό σύστημα μέσω της αύξησης του χρόνου εργασίας και όχι μέσω της ανόδου των εισφορών ή της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων. Η μεταρρύθμιση, της οποίας βασικό μέτρο είναι η αύξηση του νόμιμου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, επιτρέπει να υπάρξει ισορροπία στο σύστημα το 2020 ενώ χωρίς τη μεταρρύθμιση τα ταμεία θα έφταναν τότε να έχουν έλλειμμα 40 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Δεν έγινε κανένας συμβιβασμός που θα έθετε σε κίνδυνο αυτή την οικονομική ισορροπία. Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε γιατί όχι 63, 64 ή 65 χρόνια ώστε να λύσουμε το πρόβλημα με ορίζοντα το 2030 ή το 2040; Μα ποιος μπορεί σοβαρά να προβλέψει τόσο μακροπρόθεσμα; Η Γαλλία επέλεξε να λάβει υπόψη της την αποδοχή της κοινωνίας και να προσαρμοστεί προοδευτικά στην εξέλιξη των δομικών δεδομένων της οικονομίας και της δημογραφίας. Είναι μια επιλογή λογική και υπεύθυνη».

Ο κ. Ανρί Γκενό θα συνομιλήσει με το δημοσιογράφο Ζαν-Μαρί Κολομπανί για τις «ηθικές, πολιτιστικές και οικονομικές διαστάσεις της κρίσης» απόψε στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

naftemporiki.gr

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ποιες οι 326 ισχυρότερες επιχειρήσεις της Ελλάδας

Και όμως υπάρχει και αυτή η Ελλάδα. Και αυτό το επιχειρείν. Ποιες οι 326 ισχυρότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με βάση αξιολόγηση της ICAP Group;
Κόντρα στις φήμες για χρεοκοπία της Ελλάδας και στις Κασσάνδρες που ισοπεδωτικά βάζουν στο ίδιο καλάθι καλές και κακές επιχειρήσεις, υπάρχουν και κάποιες, περί το 10%, που αντιστέκονται και εξακολουθούν να έχουν υψηλό Credit Rating στις συναλλαγές τους. Αυτές τις επιχειρήσεις αναδεικνύει μέσα από την Κοινότητα STRONGEST COMPANIES IN GREECE η ICAP Group, η οποία ανακοίνωσε την πρώτη λίστα με τις 326 ισχυρότερες επιχειρήσεις επί συνόλου 2.700.
Το κριτήριο του ICAP Credit Rating είναι αυτό που ξεχωρίζει τις επιχειρήσεις που μπορούν να γίνουν μέλη της Κοινότητας Strongest Companies in Greece, ήτοι τις εταιρείες με πιθανότητα εμφάνισης ασυνέπειας κάτω του 1%. Η πρωτοβουλία της ICAP Group στοχεύει στο να δώσει θετικά μηνύματα για την αγορά, αναδεικνύοντας τις πιο συνεπείς εταιρείες και προσφέροντας σε αυτές εργαλεία αντικειμενικής προβολής. Η ICAP Group είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα αναγνωρισμένη από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Εξωτερικός Οργανισμός Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων, αλλά και η μοναδική στη Ν.Α. Ευρώπη την οποία αποδέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το fimes.gr συγκέντρωσε τις 326 ισχυρότερες επιχειρήσεις της Ελλάδας και σας τις παρουσιάζει:
1 ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ ΑΕ
2 VODAFONE PANAFON AEET
3 ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Ι. & Σ. Α.Ε.Ε.
4 ΔΕΠΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε.
5 COCA COLA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΦΙΑΛ. Α.Ε.
6 ΜΑΣΟΥΤΗΣ Δ. ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΑΕ
7 ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε
8 ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS A.E.Β.Ε.
9 ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.
10 HOUSE MARKET Α.Ε.
11 ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ
12 PRAKTIKER HELLAS A.E.
13 ΓΕΝΕΣΙΣ ΦΑΡΜΑ Α.Ε.
14 ΣΤΡΟΥΜΣΑΣ Ι. ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ Α.Ε.
15 DIAGEO HELLAS Α.Ε.
16 INFO-QUEST ΑΕΒΕ
17 MULTIRAMA Α.Ε.Β.Ε.
18 ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ
19 BRISTOL – MYERS SQUIBB Α.Ε.
20 INTRALOT ΑΕ
21 ALUMIL ΑΕ
22 ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ
23 PHILIPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.
24 LION HELLAS Α.Ε.
25 E-SHOP. GR Α.Ε.
26 PEPSICO – HBH A.B.E.
27 ΤΥΡΑΣ ΑΕ
28 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε. Ι. Α.Ε.
29 ASEA BROWN BOVERI ΑΕ
30 ΟΛΥΜΠΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ Α.Ε.
31 ΙΑΣΩ ΑΕ
32 ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε.
33 ΔΩΔΩΝΗ ΑΓΡ. ΒΙΟΜ. ΓΑΛ. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ
34 ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε.
35 IMPERIAL TOBACCO HELLAS A.E.
36 ΦΑΡΜΑΤΕΝ ΑΒΕΕ
37 ΦΩΚΑΣ ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΑΕ
38 HELLENIC CATERING ΑΕ
39 ΕΛΑΣΤΙΚΑ MICHELIN Α.Ε.& Β.Ε.
40 ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΕΒΕ
41 CADBURY ΕΛΛΑΣ ΑΕ
42 ΕΒΓΑ Α.Β.Ε.Ε.
43 ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ Α.Ε.
44 WESTNET DISTRIBUTION ΑΕ
45 BARILLA HELLAS Α.Ε.
46 ΕΚΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΕ
47 PERNOD RICARD HELLAS ABEE
48 ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΕΒΕ
49 ΧΑΛΥΨ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΕ
50 ΚΑΛΛΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΕ
51 ΚΑΥΚΑΣ Β. Α.Ε.
52 ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ ΑΕ
53 ΜΕΓΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑΕ
54 ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ Α.Ε.
55 ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε.
56 YARA ΕΛΛΑΣ ΑΕ
57 ΛΑΡΣΙΝΟΣ Α.Ε.
58 ΨΗΜΙΤΗ Α.Ε.
59 ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Β.&Ε.Ε. ΤΡΟΦΙΜΩΝ
60 ΒΙΒΕΧΡΩΜ ΣΤ. Δ. ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΕ
61 INTERSYS AΕ
62 LUNDBECK HELLAS Α.Ε.
63 CANA ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΕ
64 ΙΝΤΕΑΛ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.
65 INTERFISH ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ Α.Ε.
66 VERBUND-AUSTRIAN POWER TRAD.EN.HELLAS ΑΕ
67 ΕΛΣΑ – VOGEL & NOOT Α.Ε.
68 CORAL GAS Α.Ε.Β.Ε.Υ.
69 ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ ΑΕ
70 LANDIS+GYR AE
71 NETOIL S.A
72 ΑΤΛΑΝΤΑ ΑΕ
73 ΕΛΕΚΤΡΟΛΟΥΞ ΕΛΛΑΣ ΑΕ
74 GILEAD SCIENCES ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Ε.Π.Ε.
75 ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ
76 ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε.
77 ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ
78 ΒΕΙΝΟΓΛΟΥ ΟΡΦ. ΔΙΕΘ. ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΑE
79 ΠΥΡΑΜΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΑΕ
80 ΚΟΡΡΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΕ
81 SCHENKER AE
82 ΝΤΙΟΝΙΚ Α.Ε.
83 EUROBANK PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.
84 ΧΟΝΤΟΥ Σ. ΑΦΟΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ Α.Β.Ε.Ε.
85 EXECUTIVE LEASE AE / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ
86 ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕ
87 ΗΛΕΚΤΡΟΡΑΜΑ ΑΕ
88 ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ Κ.Ε. Α.Β.Ε.Ε.
89 XEROX ΕΛΛΑΣ A.E.Ε.
90 ROBERT BOSCH AE
91 OLYMPIC DDB AE
92 ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΟΦΙΝΚΟ Α.Ε.Β.Ε.
93 ΑΛΕΞΙΔΗ – ΦΥΛΑΚΤΙΔΗ Ε. Α.Ε.
94 ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΑΒΕΕ
95 ΒΙΟΤΥΡ Α.Ε.Β.Ε.
96 GENERAL MILLS ΕΛΛΑΣ ΑΕ
97 ΜΥΛΟΙ ΑΦΩΝ ΜΑΡΡΑ ΑΕ
98 ΔΟΥΚΑΣ ΑΒΕΕ
99 ODEON A.E.
100 FLEXOPACK AEBE
101 ΚΟΥ ΚΟΥ Α.Ε.
102 ΚΡΟΝΟΣ Ν. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ Α.Ε.Β.Ε.
103 ALFA WOOD ΑΕΒΕ
104 GOLDAIR CARGO AE
105 ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ ΑΒΕΕ
106 ΕΛΒΙΑΛ ΑΕ
107 ΜΑΙΚΡΟΣΟΦΤ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ
108 ΓΚΟΛΝΤΑΙΡ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΕ
109 ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.
110 ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ Α.Β.Ε.Ε.
111 ΑΡΘΡΩΣΙΣ Α.Ε.
112 ATTRATTIVO A.E.Ε
113 ISOMAT ABEE
114 ΛΑΜΔΑ ΑΕ
115 ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.
116 PIERRE FABRE HELLAS Α.Ε.Ε.
117 ΚΑΣΣΟΥΔΑΚΗ ΑΦΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.
118 ΚΑΛΤΣΟΥΝΗΣ Χ. ΑΕΒΕ
119 ΚΡΕΝΤΙΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕ
120 ΦΑΙΣΤΟΣ Α.Ε.Β.Ε.
121 ΣΙΚΑ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ
122 APIVITA Α.Ε.Β.Ε.
123 BRINK ΄S SECURITY SERVICES Α.Ε.
124 ΠΑΓΩΝΗ Ε. Α.Ε.Ε.Β.Ε.
125 ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ. & Σ. Α.Ε.
126 ΣΒΑΡΟΒΣΚΙ ΕΛΛΑΣ ΑΕ
127 ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗΣ Α.Ε.
128 ΒΕΡΕΜΗΣ ΧΡ. OTIS ΑΒΕΤΕ
129 ΔΑΜΚΑΛΙΔΗΣ Δ. ΚΑΙ Ι. Α.Ε.
130 ΕΚΜΕ AE
131 ΛΗΤΩ ΑΕ
132 ΕΡΜΗΣ – ΧΑΡΙΣΙΑΔΗΣ ΑΕ
133 ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS A.E.
134 ΔΕΛΤΑ ΧΗΜΙΚΗ Α.Ε.
135 ΚΩΠΑΙΣ Α.Β.Ε.Ε.
136 ASTELLAS PHARMACEUTICALS AE
137 ΠΑΣΣΑΛΗΣ Γ. & Ι. Α.Ε.Β.Ε.
138 ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ Μ. Γ. ΑΕ
139 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Β. SUPER MARKET ΑΕ
140 ΣΚΕΜΠΕΡΗΣ ΑΕ
141 KRIVEK Α.Ε.
142 ΚΥΚΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΩΝ ΑΕ
143 ΒΡΥΚΟ ΑΕ
144 ΜΑΚ ΜΟΤΟΡΣ Α.Ε.
145 ΔΗΜΚΑ Α.Ε.
146 ALPHA ΓΚΡΙΣΙΝ Α.Ε.
147 ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΒΙΟΜ. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΕ
148 ΚΛΙΜΑΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ
149 ΚΑΡΒΕΛΑΣ & ΣΙΑ ΑΒΕΕ
150 ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Ν. Α.Ε.
151 ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΑΒΕΕ
152 ΒΑΒΟΥΛΙΩΤΗΣ-ΓΟΥΝΑΡΗΣ-ΜΗΤΑΚΗΣ ΑΒΕΕ
153 ENERGIZER ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
154 ΗΛΙΟΣ Α.Ε.
155 ECOLAB AE
156 ΛΑΝΤΖΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ
157 ΚΑΝΑΚΗΣ ΣΤ. Α.Β.Ε.Ε.
158 ΦΟΥΤΖΙ ΦΙΛΜ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ
159 ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ
160 PANSYSTEMS AE
161 ΡΟΤΑ Ε.Π.Ε.
162 GIOCHI PREZIOSI HELLAS ΑΕ
163 ΜΠΡΑΙΤ ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Α.Ε.
164 ER-LAC Γ. Δ. ΚΟΥΤΛΗΣ ΑΒΕΕ
165 COSMOS BUSINESS SYSTEMS AE
166 ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.E.
167 ΒΑΣΙΛΗΑΣ Α.Ε.
168 ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Ε.
169 ΠΟΥΛΙΑΣ Γ.- ΜΠΡΑΚΑΤΣΕΛΟΣ Σ. Α.Ε.
170 ΧΑΤΖΗΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΦΟΙ Α.Ε.
171 CD MEDIA Α.Ε.
172 ΜΑΝΩΛΙΔΑΚΗΣ Μ. ΑΕΕΒΕ
173 ΥΔΡΟΜΑΡΙΝ Α.Ε.
174 BOSCH THERMOTECHNIKI AE
175 ΑΤΕΣΕ Α.Ε.
176 KERAKOLL ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε.
177 G.U. HELLAS Α.Ε.
178 ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Π. ΥΙΟΙ Α.Ε.Β.Ε.
179 CARRIER FRIGEL ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Α.Ε.
180 ΚΑΒΙΝΟ ΑΕ
181 Τ.Ε.Σ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε.
182 ALCOVIN ΑΒΕΕ
183 ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Α.Ε.
184 ΒΑΣΙΛΑΓΑΣ ΑΕ
185 ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ Ι.Ε. Α.Ε.
186 PRINTEC ΑΕ
187 ΜΙΝΕΡΒΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΕ
188 ELCO-ΒΑΓΙΩΝΗΣ ΑΕ
189 ΚΟΥΡΗΣ Γ. ΑΦΟΙ Α.Ε.Β.Ε.
190 I.B.S ΑΕ
191 ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΖΩΗΣ Α.Ε.
192 ΕΘΝΟΝΤΑΤΑ Α.Ε.
193 ΝΑΤΣΑΚΑΚΟΣ Χ. & Ν. ΑΕΒΕ
194 ΣΑΡΛΑΣ Α.Ε.Β.E.
195 ΝΙΚΚΟ ΜΑΡΚΕΤ ΑΕΕΕ
196 ΣΕΦΚΟ ΖΕΕΛΑΝΔΙΑ ΑΒΕΕ
197 ΠΛΟΥΣΟΣ – ΣΗΦΑΚΗΣ Α.Ε.
198 TOP ELECTRONIC COMPONENTS AE
199 ΙΩΝΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ Α.Ε.
200 OLYMPIA ELECTRONICS Α.Ε.
201 EUROPEAN PROFILES ΑΕ
202 KARCHER ΑΕΕ
203 ΕΨΑ Α.Ε.
204 DIGITAL PRESS HELLAS Α.Ε.
205 ΤΕΣΚΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ
206 ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΑΠΕΕ
207 CSM HELLAS Α.Ε.
208 ΜΑΤΑΛΩΝ Α. – ΤΖΑΦΟΥ Ε. ΑΕ
209 FROST-IT REFRIGERATION Α.Ε.
210 ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.
211 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ Δ. Ν. Α.Ε.
212 ΟΜΗΡΟΣ Α.Ε.
213 EXPEDITORS INTERNATIONAL ΕΛΛΑΣ ΑΕ
214 DAMPLAID Α.Ε.
215 ΤΖΑΝΙΔΗΣ Σ. Α.Ε.
216 ΦΑΡΣΑΡΗΣ A.B.E.E.
217 ΣΙΑΓΚΡΗΣ Ι. Ν. ΑΕ
218 PERFORMANCE TECHNOLOGIES AE
219 FRIGO FOOD A.E.
220 ΑΛΦΑ ΞΥΛΕΙΑΣ ΑΕΕ
221 ΣΠΕΤΣΕΡΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΑΕ
222 ΔΑΚΟΣ Π. ΣΠ. Α.Β.Ε.Ε.
223 ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.
224 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ Α. Α.Ε.
225 THERMOVENT HELLAS A.E.
226 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Α.Ε.
227 GREEK AIR CARGO AE
228 ΕΣΚΑΕΦ ΕΛΛΑΣ ΑΕΕ
229 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΦΟΙ ΑΕ
230 ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ν.Δ. ΚΑΚΛΙΟΣ ΑΕ
231 ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ – ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ Α.Ε.
232 ΛΙΑΡΟΜΑΤΗΣ Κ. Α.Ε.
233 ΤΖΙΕΣΣΕ ΓΚΡΟΥΠ ΕΛΛΑΣ ΑΕ
234 SANTAIR Α.Ε.
235 ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ
236 ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕ
237 ΑΘΛΗΤΙΚΗ Α.Ε.
238 SUN ELECTRONICS ΑΕ
239 PRC GROUP ΤΗΕ MANAGEMENT HOUSE AE
240 ΕΚΑΛΗ Α.Ε.
241 ΚΑΤΣΑΡΗ Ι. ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ Α.Ε.
242 MID EAST Ε.Π.Ε.
243 ΖΕΡΒΑΣ Α.Ε.
244 ΚΟΥΡΟΣ Α.Ε.
245 ΤΖΑΝΝΕΣ ΑΕ
246 ΜΙΧΑΚΟΣ ΧΡ. Α.Ε.
247 ΜΑΛΛΙΩΡΑΣ Α.Ε.
248 ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΓΚΡΟΥΠ ΑΕΒΕ
249 ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ABE
250 ΔΗΜΑΚΗΣ ΑΕ
251 DIATHLASIS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΑΕΕ
252 ΜΑΡΚΟΜΙΧΑΛΗΣ Π. & ΥΙΟΣ ΑΕΒΕ
253 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΜΙΚΡΟΛΥΣΕΙΣ Α.Ε.
254 DETTO TRAVEL Α.Ε.
255 HATKAR SERVICE AE
256 ΔΕΛΤΑ CAR ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΙΑΣ Α.Ε.Β.Ε.
257 ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΟΥΦΕΤΟΠΟΙΙΑ Α.Ε.
258 ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΑΕ
259 ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ
260 ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΑΕΒΕ
261 ΒΕΛΙΒΑΣΑΚΗΣ “”ΠΗΓΗ”" Α.Ε.
262 ΠΟΥΛΑΚΗΣ Ν. ΑΕΒΕ
263 ΚΩΤΣΑΚΗ ΑΦΟΙ ΑΕ
264 ΒΕΖΥΡΓΙΑΝΝΗΣ ΑΕ
265 INTERTRANS AE
266 QUALCO ΑΕ
267 ΚΟΚΟΛΙΝΑΚΗΣ Η. Α.Ε.
268 ΚΛΑΡΙΑΝΤ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ
269 MANTIS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.Ε.
270 ΤΕΧΝΟΜΕΤΑΛ ΑΕΒΕ
271 ΤΣΟΥΓΙΑ Μ. ΥΙΟΙ ΑΕ
272 ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΕΙΔΗ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΙΑΣ ΑΕ
273 ΑΥΦΑΝΤΗ ΑΦΟΙ Α.Β.Ε.Ε.
274 ΟΚΤΑΚΟΣΙΑ ΑΕΒΕ
275 PISCINES IDEALES ΑΕ
276 NIGICO ΑΕΒΕ
277 ΤΕΧΝΟΜΑΤΙΚ CONTROL ΑΕΒΕ
278 ΑΠΙΚΙΑΝ – ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.
279 ΤΣΑΜΟΥΡΗΣ – ΔΟΥΖΟΓΛΟΥ Α.Ε.
280 ΚΑΛΤΕΚ ΜΕΝΤΙΚΑΛ ΑΕ
281 ESPIEL AE
282 ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Β. ΑΕΓΕΕ
283 ΧΑÏΤΡΟΝ Α.Ε.
284 ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ Α. Γ. Α.Β.Ε.Ε.
285 ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΤΥΠΟΥ ΑΕ
286 ΓΡΑΝΟΥΖΗΣ ΔΗΜ. ΑΕ
287 ADAPTIT AE
288 CHEMIX ΑΕ
289 THALPOS ΑΒΕΕ
290 ΛΔΚ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΑΝΑΠΤ.ΕΡΓΩΝ ΑE
291 ΚΟΥΤΣΟΡΡΙΖΟΣ Γ. Α.Ε.Ε.
292 ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΑΕ
293 CAMELOT Α.Ε.
294 ΒΕΝΕΡΗΣ ΕΜΜ. Α.Ε.
295 G-SYSTEMS AE
296 VENTUS ΑΕ
297 ΚΟΥΛΙΕΡΗΣ Η. Δ. ΑΕ
298 ADDITIVE HELLAS A.E.
299 ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.
300 ΤΣΙΡΙΚΟΣ Ν. & Γ. Α.Ε.& Β.Ε.
301 DICHEM POLYMERS A.E.
302 ΛΕΜΠΕΣΗΣ Ι. Α.Β.Ε.Ε.
303 ΤΡΟΦΟΜΑΡ ΑΕ
304 STRATEL Α.Ε.
305 ΜΕΘΙΛ ΑΞΕΚΤΕ
306 MANIFEST SERVICES ΕΠΕ
307 ΚΑΡΣΟΝ ΑΕΒΕ
308 3 LINES ΑΒΕΕ
309 ΠΑΣΜΑΤΕΞ ΑΒΕΕ
310 ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΑΝΤ/ΚΑ ΑΥΤ/ΤΩΝ Α.Ε.
311 DIACHEL ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΕ
312 ΥΔΑΤΩΡ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΕ
313 RIGAKIS SEEDS A.E.B.E.
314 ΛΩΖΟΣ ΑΕ
315 ΕΛΜΑ – ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ Α.Ε.
316 ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ Δ. ΑΕΒΕ
317 ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ Α.Ε.
318 ΚΑΤΣΑΡΗΣ INTERTRADE A.E.
319 ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ A.E.Β.Ε.
320 Α.Κ.Τ.Ε. Α.Ε.
321 ΙΚΤΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ
322 EUROMARKET ΑΕΒΒΕΕ
323 ΜΠΕΛΕΧΡΑΣ Β. ΥΔΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.
324 ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡ. Α.Ε.
325 ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.Ε.Ε.
326 ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.

fimes.gr

Forbes’s annual list of the 400 richest people in America

Forbes’s annual list of the 400 richest people in America, all of whom have at least $1 billion in assets. Two Facebook founders, both age 26, are the youngest billionaires on the list.

http://www.forbes.com/wealth/forbes-400

Happy Singles Week

You probably didn’t know it, but this is “National Singles Week,” an observance that — according to the Census Bureau — was started by the Buckeye Singles Council in Ohio in the 1980s to celebrate single life and recognize singles and their contributions to society.

Getty Images
A speed dating event in New York City
“The week is now widely observed during the third full week of September as ‘Unmarried and Single Americans Week,’” the Census Bureau said, an acknowledgment that many unmarried Americans don’t identify with the word “single” because they are parents, have partners or are widowed or divorced.
So, in observance, a few demographic facts from the Census treasure trove:
96.6 million: Number of unmarried Americans 18 and older in 2009 , or 43% of all U.S. residents 18 and older.
88: Number of unmarried men 18 and older for every 100 unmarried women in the United States.
61%: Percentage of unmarried Americans 18 and older who had never been married.
24%: Percentage of currently unmarried Americans 18 and old who had been divorced.
15%: Percentage of currently single Americans 18 and old who were widowed.
16.2 million: Number of unmarried Americans 65 and older, 17% of all those unmarried and single over age 18.
45%: Fraction of all households maintained by unmarried men or women, 52.5 million in all.
31.7 million: Number of people who lived alone, 27% of all households, up from 17 percent in 1970.
For more: “America’s Families and Living Arrangements: 2009

blogs.wsj.com

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Homo Hypocritus Mates

By Robin Hanson ·

From the latest Journal of Personality & Social Psychology:
In Study 1, the scent of women near peak levels of fertility heightened the men’s implicit accessibility to sexual concepts. Study 2 demonstrated that, among men who reported being particularly sensitive to odors, scent cues of fertility triggered heightened perceptions of women’s sexual arousal. Study 3 revealed that in a face-to-face interaction, cues of fertility increased men’s tendency to make risky decisions and to behaviorally mimic a female partner. …
Whereas women may have been selected to suppress cues of ovulation in order to sustain men’s commitment, men have been selected to identify fertility cues in order to enhance a short-term mating endeavor’s probability of reproductive success. … It is unlikely that all indicators of fertility could be suppressed, because some detectable shifts in hormones are needed to facilitate ovulation. Consequently, men must rely on fairly subtle cues (e.g., changes in scent and skin tone) associated with those hormonal shifts to help them respond adaptively to women’s changing levels of fertility.
A book review in the latest Quarterly Review of Biology:
The Evolutionary Biology of Human Female Sexuality. [2008] … Thornhill and Gangestad argue that [human] women possess two distinct evolved sexualities. One is the “extended sexuality” that women engage in when conception is impossible; the other they call “estrous” sexuality. The former functions to elicit “material benefits” from males, the latter to acquire “good genes” for offspring, and in keeping with these distinct functions, candidate male partners are evaluated on distinct criteria in the two contexts. In making the case for these views, the authors provide an impressively up-to-date, thorough, and evenhanded review.
I’ve argued that central to human nature are deep, subtle, and powerful abilities to give the impression we are doing one thing, while actually doing another.  A key example of this is our unique female ability to appear to be always fertile, in order to overtly attract “dads,” while actually covertly attracting “cads” in rare fertile times, when norm violations matter most.  (Cads offer sperm, while dads offer other supports.) Some, but not all, men can see through this illusion, to better coordinate norm violations.  The difficulty of this task helps women screen out unwanted cads, and male and female unconsciousness about all this helps hide norm violations.
Some of these capacities seem far older than farming, showing just how ancient are our hypocritical tendencies.

overcomingbias.com

Low-Divorce Jobs

By Robin Hanson ·

A recent study … explores the correlation of various occupations and rates of separation and divorce. … Dancers and choreographers registered the highest divorce rates (43.1 percent), followed by bartenders (38.4 percent) and massage therapists (38.2 percent). Also in the top 10 were casino workers, telephone operators, nurses and home health aides.  Three types of engineers — agricultural, sales and nuclear engineers — were represented among the 10 occupations with the lowest divorce rates. Also reporting low marital breakup rates were optometrists (4 percent), clergy (5.6 percent) and podiatrists (6.8 percent). (more)
The study takes a simple regression predicting the “divorced” rate (% of once-married folks now divorced or separated) from income, age, gender, and race, and then for 500 different jobs collects a table of its actual divorce rate, the rate predicted by this regression, and the ratio between these two rates. (Yes these stats ignore remarried folks, but they still seem informative.)
Before you browse their divorce rate vs. job table to see what it says about your job, ask yourself: what do you infer about people who do a job associated with a low divorce rate?  Are you impressed and attracted by their reliability, or do you snicker that they are losers no one wants to tempt away from their marriage? How do you think most folks react?
OK, here the ten jobs with the highest relative divorce rates: massage therapists, bartenders, dancers and choreographers, health diagnosing and treating practitioners (all other), physicians and surgeons, gaming services workers, mathematicians, fish and game wardens, pile-driver operators, and first-line supervisor of gaming workers.
Here are the ten jobs with the lowest relative divorce rates: religious workers (all other), audiologists, first-line enlisted military supervisors/managers, shuttle car operators, optometrists, clergy, transit and railroad police, religious activities and education directors, agricultural engineers, and media and communication equipment workers (all other).
For comparison, here’s jobs ranked by their 1900 divorce rate:
1900divorcejobs
My relative risk of divorce was 0.90 as a computer software engineers, and is now 0.92 as a postsecondary teacher, but is 1.27 as an economist.
 overcomingbias.com

War on depression

ROBERT GORDON and Robert Krenn have produced some interesting new assessments of the fiscal impact of America's military build-up from 1939 to 1941. Here's their abstract:
This paper is about the size of fiscal multipliers and the sources of recovery from the Great Depression. Its baseline result is that 89.1 percent of the 1939:Q1-1941:Q4 recovery can be attributed to fiscal policy innovations, 34.1 percent to monetary policy innovations and the remaining -23.2 percent to the combined effect of the basic VAR dynamic forecast and innovations in non-government components of GDP.
Traditional Keynesian multipliers assume that there are no capacity constraints to impede a fiscal-driven expansion in aggregate demand. On the contrary, we find ample evidence of capacity constraints in 1941, particularly in the second half of that year. As a result our preferred government spending multiplier is 1.80 when the time period ends in 1941:Q2 but only 0.88 when the time period ends in supply-constrained 1941:Q4. Only the 1.80 multiplier is relevant to situations like 2009-10 when capacity constraints are absent across the economy.
Two sets of new insights emerge from a review of contemporary print media. We document that the American economy went to war starting in June 1940, fully 18 months before Pearl Harbor. We also detail the bifurcated nature of the 1941 economy, with excess capacity in its labor market but capacity constraints in many of the key manufacturing industries. By July 1941, the American economy was in a state of perceived national emergency.
economist.com/blogs/freeexchange

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Forget stocks - Build your nest egg with unconventional investments

By Jeff Reeves - MarketWatch

In the fourth quarter of 2008, U.S. GDP contracted by 6.3% — the worst quarterly drop in over two decades — and by almost 6% again in the first quarter of 2009. Though we certainly have our troubles, there’s not nearly the gloom and doom out there that was persistent on Wall Street back then. The economy is still squeaking out a bit of growth, after all.
But does this mean it’s OK to sound the “all clear” for the stock market? Hardly. The fact is that while the economy is limping along, stocks are at best moving sideways with little appreciation. When you consider that a host of other investments are trouncing equities, it may make sense to sell off all your stocks and move your nest egg elsewhere rather than ride the roller coaster.
Here are seven investments beating stocks right now — and which may continue beating stocks going forward. Some are obvious, and some are a bit out there. But all have the potential to grow your nest egg in uncertain times.

Investment 1: Gold

Gold bugs can get a bad rap because a handful wacky of gold investors really are convinced the U.S. dollar will disappear as a solvent currency and that we’ll all go back to bartering sheep.But it’s hard to knock gold’s performance, either in the last year or the last 10 years. The yellow stuff is up about 25% in the previous 12 months — compared to less than 10% for the broader stock market. And gold prices were around a measly $300 an ounce a decade ago — a quarter of current valuations — whereas the stock market has actually seen a small loss during that time.
Don’t care for messing with heavy coins? Well even retail investors could have shared in much of this boom. The SPDR Gold Trust /quotes/comstock/13*!gld/quotes/nls/gld (GLD 126.28, +0.07, +0.06%)   ETF launched in November 2004, and those first investors in this fund are sitting on a hefty 170% return if they haven’t sold yet. The Dow Jones Industrial Average /quotes/comstock/10w!i:dji/delayed (DJIA 10,739, -21.72, -0.20%)  , by comparison, is off slightly in the same period. Read “5 Gold Mutual Funds to Play the Bullion Boom.”

Investment 2: A self-storage business

There is always a bull market somewhere — and if you haven’t heard of the self-storage boom, it may be because the smart money is beating you to it. A recent Wall Street Journal article quoted the chief executive of a California self storage company now getting calls from institutional investors such as the State of Michigan Retirement System and Goldman Sachs.
Why? Because if managed properly, a self storage business produces annual returns of 5% to 10% like clockwork. You buy a property, outfit it with locks and collect rent checks — a landlord but without the hassle of fixing sinks and window latches for tenants. To top it off, you may also find some tax advantages to owning your own business and writing off expenses.
There are risks, of course — the least of which include active management to avoid high vacancy rates and prevent losses due to property damage and theft. Also, a self storage business is incredibly illiquid and may be difficult to get out from under when you’re ready to retire.
But done right, all you have to do is deliver the keys and pick up the monthly checks. Not a bad gig, and business is booming as a poor real estate market keeps many families in smaller lodgings without room for all the furnishings from their foreclosed homes.

Investment 3: Cash

You knew this was coming, so I’ll be brief. The stock market is flat year-to-date, the five-year return for the S&P 500 /quotes/comstock/21z!i1:in\x (SPX 1,134, -5.51, -0.48%)   is down nearly 10%, and the 10-year return is down 27%. That in itself is enough to entice investors to move their cash from a brokerage account to their bank account. But here is a more compelling argument with an eye to the future:
The specter of deflation is brought up a lot by the bears. If you truly believe in this scenario, then go to cash — because it will “appreciate” just sitting under your mattress. Think of it this way: If prices drop 3% on cars, houses and other goods, you’ve just “made” 3% thanks to your increase in purchasing power. Add a trickle of a few percentage points in a CD and you’re not doing bad. After all, as Pimco icon Bill Gross said in July, “I think most asset classes are attractive but will only provide 4% to 5% returns going forward.” And don’t forget that unlike other investments, there are no fees to pay and you can’t beat the liquidity that cash provides.
Of course if the opposite takes place — inflation instead of deflation — then you’re in trouble. Read “A ‘Sure’ Bet on Interest Rates.”

Investment 4: Lease your land

Real estate prices are soft, so selling extra acreage now may not be wise. But if you live near an area of spotty cellular coverage or your family plot is located above a natural gas field, then you can put the land to work for you instead.
Cell tower leases are picking up as major carriers like Verizon Communications Inc. /quotes/comstock/13*!vz/quotes/nls/vz (VZ 32.42, +0.04, +0.12%)   and AT&T Inc. /quotes/comstock/13*!t/quotes/nls/t (T 28.66, +0.07, +0.25%)  fight to upgrade their networks. Owners of well-situated areas can lease land or roof space to wireless companies for fees ranging from a few hundred dollars to a few thousand dollars a month.
Same goes for oil and gas deposits. Depending on the mineral resource, annual rentals can range from a few dozen dollars to hundreds of dollars per acre. And don’t think you need to live in Texas to tap in — rural areas of New York and Pennsylvania are rich with natural gas reserves.
The downside? For one, you have to get used to some new structures on your land. And in the case of resource wells, you’re much better off retaining a lawyer to navigate oil and gas law. But it’s hard to deny the appeal of just sitting there and letting your idle land work for you.

Investment 5: 10-year T notes

Those wise investors who jumped into Treasury notes with a 10-year maturity a decade ago have done very well. Interest rates in September 2000 were around 5.5%. The Dow Jones, on the other hand, is off 7% as of this writing, the S&P 500 has given up 26% and the Nasdaq /quotes/comstock/10y!i:comp (COMP 2,335, -14.80, -0.63%)   is down 43% thanks to the tech bubble’s burst. Ouch.
Obviously rates are much lower now, so future returns look anemic for current investors. But if the market moves sideways or dips further, then a 3% return each year may not look too shabby. It’s also worth noting that as recently as July 2007 investors could get as much as 5% yield on 10-year T notes. Smart money was buying bonds before the financial crisis and could reap the rewards.
So is smart money still buying bonds? Well, that is the real question. In May, before the sharp contraction in the markets, investors could have locked in nearly 4%. That may prove to be a good long-term return. But currently rates are south of 3% so the market has to stay very poor for the next decade — and rates equally weak — for such a move to be profitable. Read “What Investors Need to Know About a Bond Bubble.”

Investment 6: Build America Bonds

The Economic Recovery and Reinvestment Act — known colloquially as “The Stimulus” — created Build America Bonds. The goal was to reduce municipal bond borrowing costs via a federal subsidy.
The first issues came out in April 2009 right after the market lows, and obviously didn’t keep pace with Wall Street’s surge in the spring and summer of that year. But over the long term they may prove wise investments, Some of the first BAB issues included a $250 million bond issue for the University of Virginia, with a 30-year maturity, a glowing triple-A grade from all three major rating agencies and a plump yield of 6.22%. Not bad, but the market’s roughly 30% gain since April of last year outpaces that and it would take a steep decline to bring the two to parity.
But looking forward, Build America Bonds have been doing very well lately as the market has hit a wall. They yield more than the 10-year Treasurys and there’s less fear of a default since the loans are in fact backed by Uncle Sam and the stimulus cash. For instance, just last week the North Carolina Eastern Municipal Power Agency priced $182 in 2021 debt at a 3.29% yield. That’s over half a percentage point better than 10-year T notes.
And if you’re not up for buying the bonds themselves and want more liquidity, consider the PowerShares Build America Bond ETF /quotes/comstock/13*!bab/quotes/nls/bab (BAB 26.62, +0.02, +0.08%)  . The fund is up 8% this year, compared with a slight decline for the broader market.

Investment 7: Parking lots

Akin to self storage, parking lot ownership can be very profitable if you have good management skills. You just buy a big hunk of asphalt with a shack and some meters on it, and collect the daily and monthly dues. In fact, most urban areas that have need for parking lots also boast parking lot service firms so you don’t ever have to lift a finger.
Annual returns of 6% to 8% are possible according to industry experts — and best of all, in urban areas the land can be very profitable development real estate down the road (presuming an economic recovery, of course). An added plus is that owners can raise rates easily so there’s no fear of inflation and the ability to adjust quickly to keep business profitable.
Then again, the risks should be obvious to anyone who has walked away from an ill-lit parking lot entrusting their vehicle to an “attendant” texting his friends as he watches a portable TV instead of the cars. Skimming off the top of an all-cash business is easy for untrustworthy employees, and potential liabilities for damaged Jaguars and Cadillacs abound. But if managed right, the steady cash from a parking lot can keep you smiling and return more than your brokerage account in the years to come.
Jeff Reeves is editor of InvestorPlace.com

 marketwatch.com

What I’ve Been Thinking About

By JUSTIN WOLFERS
A few weeks back, I sat down with the Richmond Fed’s Aaron Steelman for a most enjoyable hour or two talking about my recent research projects and perspectives on economics generally.  If you’re interested in learning more, click here for the full interview.  Regular readers of this blog may even recognize a few themes that I’ve been hammering away at here on these pages.  At the risk of quoting myself, here are a few favorite parts:
On the state of economics:
I still believe that economics is the queen of the social sciences. But the metric that leads me to say that is its influence on the world, which is what I think social science should be about. When it comes to almost any public policy problem, you call the economists. This is true in many areas once thought outside of the domain of economics, such as family policy and understanding politics. Economists have been very successful moving into those fields and have provided many important insights.

Economics and her sister social sciences:
The broader issue — the reason why I believe economics is the queen of the social sciences — is this movement of economics beyond GDP. It is hard not to think of Gary Becker as the founder of that, and this has been a very good thing. In sociology, I think our biggest influences have been on research about family or crime, as economists have done a lot of empirical work on those topics. With political science, on topics from election forecasting to political economy, we tend to see quite good empirical work from economists. That’s not to say that we should ignore other research methods. In fact, I had a sociologist on my dissertation committee, Sandy Jencks. I used to joke with Sandy — and he promised not to be offended — that sociologists have great questions and economists have great answers.
OK, so there’s a touch of hubris there.  But probably at least a kernel of truth, too.  But what about psychology?
What is interesting to think about are the terms of trade between economics and all these other disciplines. We are clearly a net exporter to political science and sociology. But at this point the trade with psychology is almost all one way. We are a near-complete importer. I wonder why we haven’t been bigger exporters to psychology. I think it has to do with the research method. Like political scientists and sociologists, economists are almost all about the analysis of observational data. And then there are second-order differences. Formal political scientists write down a model before they observe data; informal ones don’t. Ethnographers observe four people; survey researchers observe 4,000. But it’s all observational. But when I watch and speak with my friends in psychology, very little of their work is about analyzing observational data. It’s about experiments, real experiments, with very interesting interventions. So they have a different method of trying to isolate causation. I am certain that we have an enormous amount to learn from them. But I am curious why we have not been able to convince them of the importance of careful analysis of observational data.
Plus there’s plenty more, on topics ranging from happiness to prediction markets, discrimination, inflation expectations and political economy.

Justin Wolfers is a professor of economics at the University of Pennsylvania.

freakonomics.blogs.nytimes.com 

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

How has the crisis changed the teaching of economics?

How have the financial crisis and recession affected the way economics is taught? How should economic instruction change?

Take a look here

Why does anyone bother contributing to Wikipedia?

By Tim Harford
Published: September 17 2010
A “Dear Economist” correspondent once asked me why people post clips of classic comedies on YouTube, or go to the trouble of writing online reviews, given that there seems to be nothing in it for them. A textbook economics model would say that people would not, in fact, post online reviews or contribute to YouTube. And my answer, in brief, was that they don’t. Far more people read books than write reviews of them, and far more watch YouTube videos than post them. As a broad defence of rational economic man, my answer wasn’t too bad; but as a way of understanding online volunteering, it was useless.
Economic theory is not entirely helpful, either. “Public good provision” is the economists’ name for installing a solar hot water system for the sake of the planet, or endowing a library, or contributing a paragraph to Wikipedia. The trouble is not that economics has no explanation for such contributions, but that it has too many. Perhaps people are pure altruists, motivated by the joy of others. Perhaps they enjoy the process of contributing, whether or not it actually produces something of value. Or perhaps they enjoy the good reputation that comes with being acknowledged as a Doer of Good Deeds.
Until now, most of our understanding of the question has come from laboratory experiments. Given the importance of social context, these experiments may well be giving precise answers to the wrong question.
But a new study by two economists, Xiaoquan Zhang and Feng Zhu, has cast light on this problem. Zhang and Zhu look at the Chinese version of Wikipedia. Wikipedia keeps track of all the changes every registered user has ever made to the site, when the edits were made, and what they were. It also hosts user pages, where individual users can talk to each other and discuss the changes they’ve been making.
The Chinese government has a habit of blocking access to Wikipedia. Zhang and Zhu study a particular episode in October 2005 during which contributors who lived on the Chinese mainland couldn’t reach the site, but contributors from outside could.
The researchers painstakingly isolated 1,707 contributors who had access to Wikipedia during the block. In most cases, the evidence for this was that those contributors had made at least one change to the site while mainland users couldn’t get to it. They found that while the block was in force, contributions from these unblocked users plummeted by more than 40 per cent.
This finding contrasts with some economic models of public good provision, which say that the larger the group, the larger the free rider problem, because any individual contribution will be spread across a large number of people. (An imprecise analogy: you might bring expensive wine to a dinner party because at least you’ll get a glass. You wouldn’t bring it to a house party, where you’re unlikely to get a sip.)
Chinese Wikipedia contributors, on the other hand, got coy when nobody was watching. When a large number of potential readers were cut off from the site, many writers who could have continued to contribute stopped bothering. The most sociable editors – those with active user pages – were the ones most likely to be discouraged.
So now I have a slightly better answer for my Dear Economist correspondent: people are posting those videos on YouTube because they’d really like you to watch them.

Tim Harford’s latest book is ‘Dear Undercover Economist’ (Little, Brown).

ft.com 

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

The Prisoner’s Dilemma Makes a Reality TV Appearance

Once in a while, something happens in the real world that brings a flurry of e-mail to the Freakonomics office. If, for instance, the Prisoner’s Dilemma, or at least a version thereof, makes an appearance on a network TV show.
The recent season finale of ABC’s reality show The Bachelor Pad featured an interesting twist.  When it came time to award the show’s final $250,000 prize, the two finalists, Dave and Natalie, “were forced to go into separate rooms and decide whether they wanted to ‘keep’ or ’share’ the final prize. If they both picked ’share’, the money would be split evenly between them ($125,000 each). If only one picked ’share’ and the other ‘keep,’ the keeper gets the entire prize ($250,000) and the other, we’ll call them the weeper, gets nothing. If they both pick ‘keep,’ then neither gets the cash and it is split among the other losing contestants (about $14,000 each).”
Wondering what happened? Take a look:




Harrison Brookie points to a few important differences between the standard prisoner’s dilemma and the reality TV version: “[T]he rules were explained while both contestants were sitting next to each other. Immediately they both made eye contact, as if to reassure each other of their relationship … Also, the original game takes place in a private interrogation room.”

freakonomics.blogs.nytimes.com

How do we manage deflation?

The old bogeyman of deflation has re-emerged as a worry for the U.S. economy.

Here's something else to fret about: After studying more than a decade of deflation in Japan, economists have slowly realized they have no idea how it works.
Deflation is usually associated with a Great Depression-like drop in demand.  Consumer prices, incomes and asset prices fall.  Interest rates go to zero, as low as they can go.  As prices and incomes fall, the cost to borrowers of servicing debt does not, sucking life out of the economy and pushing prices down further.  A bad situation, in short, gets worse.
Money stack In 1932, U.S. consumer prices fell 10% and between 1929 and 1933 they fell 27% in all.
But Japan's experience has looked nothing like this. Rather than being deep, destructive and concentrated in a few years, deflation has been a surprisingly mild, drawn-out affair. Consumer prices have been falling in Japan for 15 years, but never by more than 2% in any single year.  Japan's deflation has been a morass, but not the destructive downward spiral many economists predicted.  Why?  And what does it portend for the rest of the world today?
Economists don't have good answers.
"We don't know how deflation works," says Adam Posen, a member of the Bank of England's monetary policy committee who has been studying Japan since 1997. "We don't have a way of rationalizing steady, several-year flat deflation," he says.
This is a pressing issue for the U.S. Federal Reserve and other central banks.

Source: The Wall Street Journal, July 26, 2010

coachingtip.com

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Οι νόμοι του Μέρφυ (πράξη)

  1. Μένεις από βενζίνη ακριβώς στη μέση της απόστασης ανάμεσα σε δύο βενζινάδικα και ποτέ κοντά στο ένα από τα δύο.
  2. Συνήθως φυσάει πολύ από όποια μεριά διαλέξεις να πάς.
  3. Οι 21 από τις 22 βίδες που βιδώνεις βιδώνουν χωρίς πρόβλημα. Η 22η πέφτει στο πάτωμα κι αφού ταλαιπωρηθείς να τη βρείς τελικά στραβοβιδώνεται. Το κατασαβίδι που έχεις στη διάθεση σου είναι πάντα ή μεγαλύτερο ή μικρότερο από τις βίδες που έχεις. Τα ράφια που έχεις στο υπόγειο είναι πάντα 5 χιλιοστά μεγαλύτερα από αυτά που θέλεις.
  4. Ποτέ δεν καταφέρνεις να φτιάξεις μόνος σου καφέ μπογιά. Πρέπει να την αγοράσεις έτοιμη αλλά πάντα είναι ένα τόνο πιο ανοιχτή απ αυτή που θέλεις. Τα πινέλα που έχεις πλύνει σχολαστικά την προηγούμενη φορά που έβαψες έχουν γίνει σκληρά σαν ξύλο και πρέπει να αγοράσεις καινούρια.
  5. Οταν κουβαλάς σακκούλες με το δεξί χέρι σου, τα κλειδιά σου είναι στη δεξιά τσέπη του παντελονιού σου και δεν μπορείς να τα βγάλεις με το αριστερό.
  6. Το paraflu ποτέ δεν είναι αρκετό για να συμπληρώσεις στο ψυγείο του αυτοκινήτου και αναγκάζεσαι ή να προσθέσεις νερό, ή να αγοράσεις απ το βενζινάδικο που όμως δεν έχει πράσινο αλλά κόκκινο.
  7. Όταν ανοίγεις ένα χοντρό φάκελλο έχει χαθεί ο χαρτοκόπτης. Αν σκίσεις προσεκτικά το φάκελλο, οπωσδήποτε θα σκίσεις και κάποιο έγγραφο μέσα.
  8. Σε όποια μεριά του πούλμαν κι αν διαλέξεις να καθήσεις, ο ήλιος θα σε χτυπάει οπωσδήποτε.
  9. Την ημέρα που θα αποφασίσεις να μη πάρεις ομπρέλα μαζί σου, θα βρέξει οπωσδήποτε, έστω κι αν έχει λιακάδα.
  10. Αν πάς στον κινηματογράφο δύο μέρες πριν για να αγοράσεις καλά εισιτήρια, έχουν εξαντληθεί απ την προηγούμενη. Αν πας μια βδομάδα πριν δεν θα έχουν εκδοθεί ακόμα.
  11. Την ημέρα που θα πιεις ένα ποτηράκι παραπάνω ενώ είσαι φανατικός μη πότης, θα σου κάνουν αλκοτέστ.
  12. Στην παραλία όλοι παίζουν ρακέτες δίπλα σου. Συνήθως αρχίζουν να αποκρούουν με βουτιές στο νερό, μόλις έχεις αλλάξει ρούχα.
  13. Η σακούλα που σου πέφτει απ τα χέρια ποτέ δεν περιέχει κουτιά αλλά πάντα μήλα ή πορτοκάλια και πάντα ο δρόμος είναι κατηφορικός.
  14. Πάντοτε σου πατάει το πόδι κατά λάθος ο πιο βαρύς της παρέας.
  15. Την ημέρα που αρχίζεις δίαιτα οι φίλοι σου σε καλούν στα εγκαίνια μιας νέας ταβέρνας. Την ημέρα που αποφασίζεις να κόψεις το τσιγάρο, ή κάποιο πρόβλημα σου προκύπτει, ή σου φέρνουν δώρο ένα αναπτήρα.
  16. Αν κοιμηθείς ξημερώματα, το επόμενο μεσημέρι προκύπτει μια έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο σου.
  17. Τα περισσότερα τρακαρίσματα γίνονται σε σημεία του αυτοκινήτου που από μέσα υπάρχουν ατσάλινες μπάρες ή νευρώσεις. Τα φώτα του αυτοκινήτου καίγονται πάντα νύχτα. Τα κλιματιστικά παθαίνουν ζημίες ή το καλοκαίρι ή τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Κανένα από τα δύο σου αυτοκίνητα δεν παθαίνει ζημιά όταν σταματάει ο δακτύλιος. Το νερό στους καθαριστήρες του αυτοκινήτου τελειώνει την ημέρα που έχει βρέξει λάσπη.
  18. Το μεγάλο συρραπτικό δεν έχει καρφάκια μόνο όταν έχεις να συρράψεις πολλές σελίδες.
  19. Ο δυνατότερος πονοκέφαλος σε πιάνει ή σε ερημική περιοχή ή αργά τη νύχτα. Ασπιρίνες δεν υπάρχουν πουθενά.
  20. Το 4Χ4 κολλάει στη λάσπη όταν όλη η παρέα έχει ήδη φύγει. Το κινητό δεν πιάνει στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά 10 χιλιόμετρα πιο κάτω.
  21. Διακοπή ρεύματος γίνεται μόνο όταν κατεβάζεις από το internet ένα σπουδαίο αρχείο.
  22. Οδική βοήθεια χρειάζεσαι αμέσως μόλις τη διακόψεις.
  23. Όταν είσαι φορτωμένος με σακούλες ή βαλίτσες, τότε το ασανσέρ ποτέ δεν είναι στον όροφο που βρίσκεσαι. Η κύρια είσοδος της πολυκατοικίας που ποτέ δεν κλείνει, είναι κλειστή μόνο όταν είσαι φορτωμένος σακούλες που σου κόβουν τα χέρια. Όταν κλείνεις πίσω σου την πόρτα του σπιτιού και διαπιστώνεις ότι δεν έχεις βάλει after shave, είτε έχεις ξεχάσει τα κλειδιά σου μέσα στο σπίτι, ή αν τα έχεις, τότε τα δεύτερα κλειδιά θα είναι από μέσα στην κλειδαριά και δεν θα ανοίγει.
  24. Ο δυσκοίλιος πάντοτε παθαίνει διάρροια μισή ώρα πριν πάει σε ένα σημαντικό ραντεβού και βέβαια δεν βρίσκεται στο σπίτι του αλλά στο γραφείο του. Το χαρτί υγείας είτε δεν υπάρχει καθόλου είτε αν υπάρχει δεν είναι αρκετό.
  25. Όταν φοράς το αγαπημένο σου πουκάμισο και κουμπώνεις το πάνω πάνω κουμπί σε σφίγγει μέχρι πνιγμού Αν δεν το κουμπώσεις κάνει ελάττωμα στο γιακά.
  26. Το πιο σημαντικό τηλεφώνημα στο κινητό σου γίνεται όταν έχεις απενεργοποιήσει και τον ήχο και τη δόνηση.
  27. Αν αποφασίσεις να πλύνεις το αυτοκίνητο σου και δεν το πλύνεις γιατί φοβάσαι μήπως βρέξει, δεν θα βρέξει έστω και αν ο ουρανός είναι κατάμαυρος. Αν το πλύνεις με λιακάδα θα ρίξει λασποβροχή.
  28. Όταν κουβαλάς τη σακούλα των σκουπιδιών που βρωμάει πιο πολύ, ή καπνίζεις μέσα στο ασανσέρ, στο ισόγειο θα περιμένει πάντα κάποιος που θέλει να ανέβει στον τελευταίο όροφο. Ο δε κάδος των απορριμμάτων είναι γεμάτος μέχρι επάνω κι αφήνεις τη σακούλα απ έξω. Αν κουβαλάς οτιδήποτε άλλο κανείς δεν περιμένει. Αν μεταφέρεις ένα γεμάτο πιάτο με σούπα, τότε το ασανσέρ θα σταματήσει όσο πιο απότομα γίνεται στον όροφο που φτάνεις. Την ώρα που βάζεις το κλειδί στην κλειδαριά της πόρτας πάντα σβήνει το φως του διαδρόμου.
  29. Όταν προσπαθείς να αποφύγεις μια μεγάλη λακκούβα στο δρόμο, δεξιά σου πάντα θα υπάρχει ή μηχανάκι ή άλλο αυτοκίνητο. Αν παρκάρεις το αυτοκίνητο σου κάτω από δέντρα θα γεμίσει κουτσουλιές. Αν το παρκάρεις σε ξέφωτο για να το αποφύγεις, ένα σμήνος πουλιά θα καθήσει στα καλώδια του ρεύματος ακριβώς πάνω από το αυτοκίνητο σου. Όταν οδηγείς και βλέπεις στο πεζοδρόμιο ένα παλιό σου φίλο, μέχρι να κατεβάσεις το παράθυρο, ή ανάβει πράσινο, ή δίπλα σου έρχεται λεωφορείο.
  30. Όταν είσαι βέβαιος ότι έχεις γράψει στις εξετάσεις μεταξύ 14 και 16 έχεις γράψει για 11. Όταν είσαι βέβαιος ότι έχεις αριστεύσει έχεις πάρει 14.
  31. Όταν στο ραδιόφωνο περιμένεις να ακούσεις το αποτέλεσμα του αγώνα μπάσκετ της αγαπημένης σου ομάδα ακούς μόνο το μισό σκόρ, λόγω παρασίτων. Αν ακούς το σταθμό της εκκλησίας δεν έχει ποτέ παράσιτα.
  32. Το σπουδαιότερο επεισόδιο της αγαπημένης σου τηλεοπτικής σειράς που έχει προγραμματίσει να γράψεις στις 10, εκτάκτως μεταδίδεται στις 9.
  33. Πριν χτυπηθεί το σπουδαιότερο πέναλτι του αγώνα, ή κάποιος περνάει μπροστά απ την τηλεόραση ή κτυπάει το κουδούνι ή το τηλέφωνο ή πέφτει η ασφάλεια.
  34. Όταν θέλεις να βάλεις πλυντήριο πιάτων για τα πιο βρώμικα πιάτα, ή έχει τελειώσει το απορρυπαντικό, ή κάποιο πηρούνι έχει πέσει κάτω απ τα πιάτα και πρέπει να τα βγάλεις όλα για να το πιάσεις. Αν το αφήσεις ο έλικας του ψεκασμού δεν θα γυρίσει και τα πιάτα δεν θα πλυθούν, αναγκαστικά θα το αδειάσεις.
  35. Αν πηγαίνεις στην εθνική οδό με 100 χλμ και όλοι σε προσπερνάνε με 200, μόλις ανέβεις στα 120 θα σε σταματήσει η τροχαία γιατί το όριο είναι 100. Όταν διπλοπαρκάρεις για ένα λεπτό, έξω απ το φαρμακείο, εκείνη τη στιγμή θα περάσει το αρθρωτό λεωφορείο και δεν θα χωράει.΄ Αν πάς το αυτοκίνητο στο πλυντήριο στις 11 το πρωι του Σαββάτου περιμένουν 20 αυτοκίνητα πριν από σένα. Αν πάς στις 8 έχουν πρόβλημα οι βούρτσες ή έχει αργήσει ο πλύστης Αν ξεκινήσεις στις 7 το πρωί για ταξίδι θα κάνεις δύο ώρες να βγείς στον Εθνικό δρόμο. Αν ξεκινήσεις στις 5, κάποιο ατύχημα θα σε καθυστερήσει για μια ώρα τουλάχιστον.
  36. Αν στα διόδια στην ουρά που βρίσκεσαι υπάρχουν 2 αυτοκίνητα πριν από σένα και στις διπλανές 15 τουλάχιστον, ο μπροστά από σένα ή δεν θα βρίσκει το πορτοφόλι του ή θα δώσει μεγάλο χαρτονόμισμα. Μέχρι να ξεμπερδέψει, οι διπλανές ουρές έχουν αδειάσει ήδη. Όταν σε χτυπήσει ο ήλιος στα μάτια την ώρα που οδηγείς, ή τα γυαλιά ηλίου δεν βγαίνουν απ την τσέπη σου ή αν βγούν είναι γεμάτα δαχτυλιές. Τα γυαλιά της πρεσβυωπίας τα ξεχνάς μόνο όταν έχεις να διαβάσεις μια σοβαρή σύμβαση. Τότε διαπιστώνεις ότι και η γραμματοσειρά είναι η μικρότερη πιθανή. Οι συχνότερες βλάβες στα αυτοκίνητα γίνονται ή σε έρημους δρόμους ή σε επαρχιακές πόλεις Σάββατο απόγευμα, ή Κυριακή πρωί στις 12 ιδιαίτερα δε τις Κυριακές με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία του καλοκαιριού.
  37. Όταν ψάχνεις το νούμερο ΧΧ της οδού ΨΨΨΨΨΨ, καμία πολυκατοικία δεν έχει αριθμό, και καμία γωνία δεν έχει ταμπέλα με το όνομα του δρόμου. Αν τυχόν και το σπίτι είναι δεξιά στη διασταύρωση απαγορεύ! ;εται η στροφή δεξιά. Αν στρίψεις αριστερά τότε πρέπει να προχωρήσεις 4 τετράγωνα για να βρείς στενό που να επιτρέπεται να στρίψεις. Η θέση που υπήρχε έξω απ το σπίτι που έψαχνες έχει ήδη καταληφθεί από ΑΤΟΣ που έχει παρκάρει σε χώρο που χωράει δύο αυτοκίνητα. Τα απορριμματοφόρα βγαίνουν πάντα ώρες αιχμής σε δρόμους που δεν χωράνε δύο αυτοκίνητα.
  38. Όταν σηκώσεις απ το μάτι της κουζίνας την ζεματιστή κατσαρόλα, δεν υπάρχει πουθενά χώρος να την ακουμπήσεις παρά μόνο στο τραπέζι που έχει πλαστικό τραπεζομάντηλο που φυσικά λιώνει. Το μήλο που θα σου πέσει απ τα χέρια θα κυλήσει οπωσδήποτε κάτω απ το καλοριφέρ ή κάτω απ τον καναπέ στο βάθος.
  39. Αν βιάζεσαι να τυπώσεις μια σελίδα στον εκτυπωτή, ή το χαρτί έχει τελειώσει ή το μελάνι. Ανταλλακτικό μελάνι δεν βρίσκεται και για χαρτί πρέπει να ανοίξεις κούτα. Το πλαστικό κορδόνι της κούτας δεν κόβεται με το χέρι, ψαλίδι ή κόφτης δεν υπάρχει και ο αναπτήρας σου δεν ανάβει, ή αν ανάβει, πάντα υπάρχει κάποιο ρεύμα αέρα που τον σβήνει.
  40. Τα πιο άνετα παπούτσια σου που μπαινοβγαίνουν εύκολα, ποτέ δεν μπαίνουν, όταν απ την πόρτα έρχεται ένας σημαντικός πελάτης ή ο διευθυντής σου.
  41. Η ακριβότερη πένα σου ποτέ δεν γράφει όταν πρέπει να υπογράψεις ένα σημαντικό έγγραφο. Αν ζωγραφίζεις ανθρωπάκια γράφει χωρίς καμία διακοπή. Βάζεις την εφημερίδα κάτω απ τη μασχάλη μόνο όταν φοράς άσπρο πουκάμισο και μόνο όταν έχει πολύ ζέστη και ιδρώνεις.
  42. Αν βρείς μια ξεχασμένη κοκα κόλα στο ντουλάπι της κουζίνας, είναι ζεστή, τα παγάκια έχουν τελειώσει, τα ποτήρια είναι άπλυτα στο πλυντήριο πιάτων, εκτός απ τα ποτηράκια του κρασιού και η θερμοκρίασία 40 βαθμοί. Το μπουκάλι με το κρύο νερό έχει ξεχαστεί έξω απ το ψυγείο από το βράδυ και το απέναντι μαγαζάκι δεν έχει ανοίξει ακόμα.
  43. Αν πάς σε ένα ερημικό εκκλησάκι και παρκάρεις απ έξω , μετά από λίγο θα έχουν παρκάρει άλλα 10 αυτοκίνητα. Ένα από αυτά έχει παρκάρει ή μπροστά απ το δικό σου και ο οδηγός έχει πάει για κατούρημα, η δίπλα αλλά έτσι ώστε να μη μπορείς να μπείς απ την πόρτα του οδηγού. Ο οδηγός του έχει πάει κι αυτός για κατούρημα.
  44. Όταν διψάς, οι μικροπωλητές στα διόδια πουλάνε φυστίκια.
  45. Όταν πετύχεις το καλύτερο φραπέ σου δεν υπάρχουν καλαμάκια. Όταν υπάρχουν καλαμάκια έχει τελειώσει ο στιγμιαίος καφές.
  46. Τα πιο άτακτα παιδιά της παραλίας είναι πάντα δίπλα σου και παίζουν με τα βρεμένη άμμο. Η μουσκεμένη μπάλα πάντα βάζει σημάδι τον παγωμένο καφέ που έχεις ακουμπήσει δίπλα σου. Αν καταφέρεις και ανάψεις τσιγάρο μόλις βγείς απ τη θάλασσα η τελευταία σταγόνα απ τα μαλλιά σου θα πέσει πάνω στην κάφτρα.
  47. Η κοπέλλα μπροστά από σένα στο περίπτερο δεν μπορεί να αποφασίσει τι γεύση τσίχλας να πάρει. Αν αποφασίσει δεν έχει ψιλά.
  48. Ο κύριος μπροστά από σένα στο τοστάδικο έχει παραγγείλει εξη διαφορετικά είδη σάντουιτς και τέσερα διαφορετικά είδη καφέ. Απ τους τρείς υπαλλήλους του καταστήματος οι δύο βγάζουν ψωμι απ το φούρνο. Όταν έρθει η σειρά σου, έχει τελειώσει το τυρί και περιμένεις να ανεβάσουν απ το υπόγειο.
  49. Η γιαγιά που περνάει το δρόμο και έχει διανύσει τα τρία τέταρτα της διαδρομής , αν την πιάσει φανάρι, δεν συνεχίζει το δρόμο της αλλά γυρίζει πίσω.
  50. Το μωρό θέλει άλλαγμα ακριβώς τη στιγμή που η μάνα του είναι ντυμένη και έτοιμη να φύγει για να πάει σε δεξίωση. Φυσικά θέλει και λεπτομερέστατο πλύσιμο γιατί δεν έχει ξαναχεστεί άλλη φορά έτσι.

Οι νόμοι του Μέρφυ (θεωρία)

  1. Ο Νόμος του Μέρφυ: Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει. α. Αν από διάφορα πράγματα, ένα έχει την πιθανότητα να πάει στραβά, θα είναι αυτό που θα προκαλέσει την μεγαλύτερη ζημιά.
    β. Αν ξέρεις ότι υπάρχουν μόνο 4 δυνατοί τρόποι για να πάει κάτι στραβά και φροντίσεις να τους προλάβεις, τότε αμέσως θα εμφανιστεί και ένας πέμπτος.
    γ. Αν αφήσεις τα πράγματα στην τύχη τους, πάντα έχουν την τάση να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
    δ. Κάθε λύση, γεννάει ένα καινούριο πρόβλημα.
    ε. Είναι αδύνατον να προφυλάξεις κάτι από τη βλακεία, διότι οι βλάκες είναι ικανότατοι.
    Συμπεράσματα: Χαμογελάστε... Ούτως η άλλως το αύριο θα είναι χειρότερο. Αν αισθάνεσαι καλά, μην ανησυχείς... Θα περάσει.
  2. Όταν τα πράγματα πάνε καλά... Κάτι θα πάει στραβά.
    α. Όταν τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, θα γίνουν.
    β. Κάθε φορά που τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα, κάπου έχεις κάνει λάθος.
  3. Κάθε φορά που θες να "χτυπήσεις ξύλο", διαπιστώνεις ο'τι ο κόσμος είναι φτιαγμένος από αλουμίνιο ή πλαστικό.
  4. α. Για να καθαριστεί κάτι, πρέπει να βρωμίσει κάτι άλλο.
    β. ...μπορείς όμως να βρωμίσεις τα πάντα χωρίς να καθαρίσεις τίποτα. Το αντίστροφο δεν ισχύει.
  5. Είναι αδύνατον για ένα αισιόδοξο να γνωρίσει μια ευχάριστη έκπληξη.
  6. α. Οι διπλανές ουρές κινούνται πιο γρήγορα.
    β. ...Αν αλλάξεις ουρά, η ουρά που ήσουν πρίν θα αρχίσει να κινείται πιο γρήγορα από την ουρά στην οποία βρίσκεσαι τώρα.
    γ. ...Αν εξακολουθήσεις να αλλάζεις ουρά, θα προκαλέσεις αναστάτωση και το πιθανότερο είναι να σε βρίσουν.
  7. Ο καλύτερος τρόπος για να θυμηθείς κάτι που ήθελες να γράψεις σε ένα γράμμα είναι να κλείσεις το γράμμα.
  8. α. Τα κενά αέρος εμφανίζονται πάντα όταν η αεροσυνοδός αρχίζει να σερβίρει καφέ.
    β. Συμπέρασμα: Το σερβίρισμα καφέ προκαλεί κενά αέρος.
  9. Σε όποια έξοδο αποσκευών και αν βρίσκεσαι, οι αποσκευές σου θα βγουν από κάποια άλλη.
  10. Σε κάθε εταιρία υπάρχει κάποιος που αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να απολυθεί.
  11. Το λανθάνειν ανθρώπινο, αλλά για να τα κάνεις τελείως θάλασσα χρειάζεσαι και ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  12. Ο Νόμος για την αντιμετώπιση της Γραφειοκρατίας: Όταν οι λύσεις που δίνει το υπουργείο δεν ταιριάζουν στο πρόβλημά σου, τροποποιείς το πρόβλημα, όχι τις λύσεις.
  13. Ορισμός του Ειδικού: Ειδικός είναι αυτός που κατέχει τις πιο πολλές γνώσεις σε σχέση με όσο το δυνατόν λιγότερα θέματα. Ο επιτυχημένος ειδικός είναι αυτός που ξέρει τα πάντα γύρω από το τίποτα.
  14. Είναι πολύ απλό να κάνεις τα πράγματα περίπλοκα αλλά πολύ περίπλοκο να κάνεις τα πράγματα απλά.
  15. Αν έχεις αναλάβει μια δύσκολη εργασία ανέθεσέ την σε έναν πολύ τεμπέλη - θα βρει έναν ευκολότερο τρόπο να την κάνει.
  16. Το ότι ο γιατρός σου μπορεί να δώσει ένα όνομα στην ασθένειά σου δεν σημαίνει ότι ξέρει από τι πάσχεις.
  17. Μόνο οι ενήλικες δυσκολεύονται να ανοίξουν τα μπουκάλια που είναι ειδικά φτιαγμένα για να μην ανοίγονται από τα παιδιά.
  18. Αν η κατάστασή σου καλυτερεύει, το πιθανότερο είναι ότι αρρωσταίνει ο γιατρός σου.
  19. Ορισμός Φαρμάκου: Φάρμακο είναι οποιαδήποτε ουσία η οποία όταν δοκιμάζεται σε ένα ποντίκι παράγει επιστημονικό πόρισμα.
  20. Όταν τα πράγματα είναι απροσδιόριστα... Χάνεις.
    Όταν τα πράγματα είναι με το μέρος σου... Πάλι χάνεις.
    Κερδίσεις ή χάσεις... Πάντα χάνεις.
  21. Αν όλα τα οχήματα έρχονται κατά πάνω σου... Είσαι σε λάθος λωρίδα.
  22. Η εγγύηση των 60 ημερών εγγυάται ότι το προϊόν θα χαλάσει την 61η μέρα.
  23. Ο Νόμος της Σχετικότητας του Χρόνου: Το πόσο διαρκεί ένα λεπτό της ώρας εξαρτάται από τη μεριά της πόρτας της τουαλέτας που βρίσκεσαι.
  24. Όταν παίρνεις λάθος νούμερο, δεν είναι ποτέ κατειλημμένη η γραμμή.
  25. Αν βοηθήσεις ένα φίλο που βρίσκεται σε ανάγκη, είναι σίγουρο πως θα σε θυμηθεί - την επόμενη φορά που θα βρίσκεται σε ανάγκη.
  26. Μην ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα. Είναι απασχολημένοι με το να ανησυχούν τι σκέφτεσαι εσύ για αυτούς.
  27. Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι αδύνατον να ξέρεις - αλλά είναι αδύνατον να ξέρεις ποιά είναι αυτά τα πράγματα.
  28. Αν κοιτάξει κανείς το πρόβλημά του από κοντά, θα διαπιστώσει ότι αποτελεί και αυτός μέρος του προβλήματος.
  29. Αν κάποια πράγματα θα μπορούσαν να πήγαιναν στραβά και δεν πήγανε, θα αποδειχτεί ότι θα ήταν καλύτερα αν είχαν πάει.
  30. Τίποτα δεν είναι τόσο κακό, ώστε να μην μπορεί να γίνει χειρότερο.
  31. Τα περίπλοκα προβλήματα, έχουν απλές, και αυτονόητα λανθασμένες απαντήσεις.
  32. Περί πειραμάτων :
    α. Αν κάποιο πείραμα πάει καλά, κάπου έχεις κάνει λάθος.
    β. Ποτέ μην επαναλαμβάνεις κάποιο πείραμα που έχει πετύχει.
  33. Από τη στιγμή που αναφέρεις κάτι... αν είναι καλό, χάνεται. ...αν είναι κακό, συμβαίνει.
  34. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά ή πόσο καιρό έψαξες για κάποιο αντικείμενο, θα το βρεις κάπου φθηνότερα, αφού όμως το έχεις ήδη αγοράσει.
  35. Όσοι δυσκολεύονται να πληρώσουν νοίκι, πληρώνουν νοίκι. Όσοι έχουν την άνεση να πληρώνουν νοίκι , ιδιοκατοικούν.
  36. Δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος σε ποια πλευρά της φέτας πρέπει να αλείψεις το βούτυρο.
  37. Όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις έχουν γίνει κατά λάθος.
  38. Μετά από μια κουραστική και λεπτομερή ανάλυση ενός δείγματος, μαθαίνεις πάντα ότι έχεις χρησιμοποιήσει λάθος δείγμα.
  39. Όποιος γελάει όταν όλα πάνε στραβά, έχει βρει κάποιον να του τα φορτώσει.
  40. Αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψέ τους.
  41. Μην διαφωνείς δημόσια με έναν ηλίθιο... Ο κόσμος μπορεί να μην καταλάβει τη διαφορά.
  42. Ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψεις τα όρια του δυνατού, είναι να αρχίσεις από τα αδύνατα.
  43. Το άθροισμα της ομορφιάς και της εξυπνάδας είναι πάντα σταθερό.
  44. Η ομορφιά είναι μόνο επιφανειακή, αλλά η ασχήμια έχει βάθος.
  45. Το μέγεθος της εξυπνάδας σε κάθε πλανήτη είναι σταθερό. Ο πληθυσμός της γης αυξάνεται...
  46. Εξ ορισμού όταν ερευνάς το άγνωστο, δεν ξέρεις ποτέ τι θα βρεις.
  47. Ο άνθρωπος κάποτε σκοντάφτει πάνω στην αλήθεια... αλλά σηκώνεται και συνεχίζει το δρόμο του.
  48. Αν σου συμβεί κάτι άσχημο, ερεύνησε εξονυχιστικά το γιατί. Αν σου συμβεί κάτι καλό, μην το ψάχνεις... Το πιο πιθανό είναι να οφείλεται στο λάθος κάποιου...

Οι νόμοι του Μέρφυ (θεωρία και πράξη)

Οι μεγαλύτερες αλήθειες για την καθημερινή ζωή περιγράφονται από τους νόμους του Μέρφυ. Αν νομίζετε ότι είστε οι μόνοι που πάντα διαλέγετε λάθος σειρά στην τράπεζα, μάλλον θα πρέπει να τους μελετήσετε λίγο πιο διεξοδικά, μιας και θα δείτε ότι τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα από ότι φαίνονται!!!

Οι νόμοι του Μέρφυ (θεωρία)
Οι νόμοι του Μέρφυ (πράξη)


asynadak.pblogs.gr

2010, a Year of No Inflation

 
Bureau of Labor Statistics, via Haver Analytics Six-month change in the Consumer Price Index.

The lack of inflation this year is a story that deserves more attention than it has received.
On Friday, the Labor Department will release the inflation number for August. Economists are expecting an increase of about 0.2 to 0.3 percent over July’s Consumer Price Index. If that’s correct, it won’t be nearly enough to reverse a remarkable period in which prices have barely risen at all.
Over the last two years, inflation has been zero. Over the last year, it has been just 1.3 percent. Over the last six months, it has been below zero — negative 0.7 percent.
Since the Labor Department started keeping records in 1947, there have been only six six-month periods when prices have fallen more than that. All of them were in 1950, an unusual time when prices were falling even though the economy was growing.
This year’s price declines are clearly a reflection of the economy’s weakness. And yet the Federal Reserve has continued to
resist taking aggressive action
to lift growth.
Remember, the Fed has a dual mission: keep inflation contained and maximize employment. By any measure, inflation is contained, and the economy is millions of job shy of maximum employment. Yet the Fed has taken only minor actions to lift growth and says it stands ready to take more action.
Why? The Fed — especially the regional Fed banks — is filled with economists and bankers who have strong memories of the 1970s and 1980s inflation. They’re always on guard against it.
There is no question that inflation can be terrible. Right now, though, it sure looks like the last war.

economix.blogs.nytimes.com

Income distributions in the OECD

MARK THOMA reproduces several charts from the OECD, illustrating the distribution of average disposable income across the developed world:
As you can see, America's median income is among the highest in the rich world, on a par with that in Switzerland and the Netherlands, a shade above the median in Britain and Canada. The average income of the top decile, by contrast, is easily the highest in the OECD, and nearly twice the OECD average.
The bottom ten percent, on the other hand, have incomes comparable to the poorest residents of Greece and the Czech Republic—below the OCED average. All the other of the richest rich countries do far better.
I'll just note that from these figures, at least, it seems difficult to justify the claim that prosperity requires an unequal income distribution. Further discussion and analysis I'll leave to you all.

economist.com/blogs/freeexchange

It’s Good to Be a College Student (or Grad, or Professor)

September 17, 2010

By CATHERINE RAMPELL

Being in, or at, a college doesn’t seem to be a terribly bad life.

That’s one of the many implications from a new report by Bureau of Labor Statistics, titled “Back to College.” Here, for example, is the lifestyle of the typical full-time college student:
DESCRIPTIONBureau of Labor Statistics, American Time Use Survey
As you can see, work and educational activities combined add up to just 6.5 hours on the typical weekday. And other research has indicated that college students spend less time studying today than they did several decades ago. (If you’re curious how the general population spends its time, see this neat graphic.)
The report is full of all sorts of other delightful chart porn. Here is a graph showing the percentage of an industrialized country’s population that has a college degree:
DESCRIPTIONBureau of Labor Statistics
Among these countries, college degree attainment is by far highest in Canada, followed by New Zealand and Japan. The United States comes in fourth. While there are legitimate debates about what portion of a populace “should” go to college, there is little doubt that those Americans who currently have college degrees are by and large better off than those without, at least in the labor market.
In any case, universities are a growing economic force to be reckoned with in the United States. Over the last 50 years employment in higher education has grown dramatically, both in raw numbers and as a share of total nonfarm payrolls:
DESCRIPTIONBureau of Labor Statistics
The percentage of all workers who are employed by colleges and universities has doubled, from 1.5 percent in 1960 to 3 percent in 2009. Given the many budget troubles faced by universities, particularly public universities, this trend may not hold up in the near future.
For professors who have managed to retain their positions, however, life is also not too shabby. The chart below shows the mean annual earnings (in green) of college and university professors in selected fields:
DESCRIPTIONBureau of Labor Statistics
Among the categories shown, law professors rake in the most on average, earning $109,150 annually, followed by professors in the health specialties, who earn an average of $103,340. This is of course significantly higher than what the typical American worker makes.

economix.blogs.nytimes.com

Narcotics Interdiction Checkpoints

Returning from a trip along one of our nation’s most highly trafficked interstates, I-20, I happened across this foreboding sign.  I didn’t have any bud on me at the time, but if you’re anything like me, you usually take a few bowls with you on road trips.  Almost instinctively, I pulled over.
narcotics checkpoint Narcotics Interdiction Checkpoints
I couldn’t believe what I was seeing.  They were going to shut down the entire interstate to check for suspicious vehicles and persons, as if crossing into Louisiana were crossing the Mexican border?  Bienvenue en Louisiane, indeed.
After snapping a few shots of the sign, I pulled back onto the highway, ready to take additional pictures once I arrived at the checkpoint.  However, the checkpoint never surfaced.  Now I understand why:
The local sheriff’s office had established the signs as a “ruse” to direct motorists to exit off the highway after viewing the warning of the upcoming DUI/Narcotics checkpoint.  In fact, there was no checkpoint further down I-40.  Instead, the sheriff set up a checkpoint at the end of the ramp of the first exit available to motorists after the posted signs, an exit not frequently used since no services were offered at the exit.
Isn’t that some bullshit?
Here’s another quote from the same court case, expressing the court’s distrust of Narcotics Interdiction Checkpoints.  The court explains what we already know — how easily these stops can be abused by officers.
A pretextual roadblock has pitfalls that come perilously close to permitting unfettered government intrusion on the privacy interests of all motorists.
We believe that the danger inherent in pretextual roadblocks is the potential for giving police the authority to stop every car on the road, question its driver and passengers under the guise of a legitimate traffic related purpose, and then claim enough reasonable suspicion through, for example, the driver’s expression or answers, to conduct a more thorough search of the stopped individuals and vehicles for drugs with insufficient limitations on police discretion.
So, if you’re looking to take a trip anytime soon, take heed of the map below and, if you see one of these signs, don’t fucking exit.  Want more specifics on these checkpoints? Follow the link over to Barry Cooper’s blog.
Narcotics Interdiction Map Narcotics Interdiction Checkpoints
Sources: NeverBetBusted.com, CriminalJustice.org

420tribune.com

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Same day options — no thanks


A tip of the stetson to Bloomberg for alerting us that the CBOE has formally asked the SEC for permission to list options with expiry dates of one to four days.
From the CBOE’s filing, here is how this will work (emphasis ours):
The Exchange proposes to amend its rules to list and trade Daily Options Series. Daily Options Series will be listed on stock, exchange-traded fund (“ETF”) and exchange-traded note (“ETN”) option classes (“Equity Dailys” or “Equity Daily Options”) and on index option classes (“Index Dailys” or “Index Daily Options”) that trade on the Exchange.
On any business day, the Exchange may have trading up to four Daily Option Series on a particular option class, each of which will have consecutive expiration dates. For example, if the Exchange chooses to list four Daily Option Series on the S&P 500 Index on Monday of a week in which each day is a business day, all four of that Daily Option Series will open on Monday of that week, and the first to expire will expire on that Monday, the second to expire will expire on Tuesday of that week, the third to expire will expire on Wednesday of that week, and the fourth to expire will expire on Thursday of that week.
And here is the rationale provided by the CBOE:
The Exchange believes that Daily Option Series will provide investors with a flexible and valuable tool to manage risk exposure, minimize capital outlays, and be more responsive to the timing of events affecting the securities that underlie option contracts. In particular, the Exchange seeks to introduce Daily Option Series to provide market participants with a tool to hedge overnight and weekend risk, as well as the risk of special events such as earnings announcements and economic reports, and pay a fraction of the premium of a standard or weekly option (due to the very small time value priced into the option premium). The Exchange believes that daily expirations would allow market participants to purchase an option based on a precise timeframe thereby allowing them to tailor their investment or hedging needs more effectively.
For writers of these contracts, the margin requirements are the same as for “standard” options of the same asset class, and the Dailys will be cleared through the OCC.
Are these Dailys a good idea? Consider us (very) skeptical.
Dailys might not lead to any kind of systemic risk — central clearing and margin reqs should mitigate that possibility — but they do seem more likely to magnify volatility in the underlying indexes than to reduce it.
The CBOE argues that these contracts will give some investors the option to hedge against more specific events. But because the time value premium of these options will be definitionally negligible, these contracts will also incentivise more punters to jump in and out of the trade.
It is also unlikely that investors will venture very far out of the money given how quickly they are set to expire. And that kind of trade can get very crowded.
Translation: the closer they are to the time of expiration, the more these Dailys will become directional bets without regard to the fundamentals of the underlying indexes – purely speculative plays on spreads.

ftalphaville.ft.com/blog